Trek de laarzen met zorg aan en uit
Bij het aan- en uittrekken van laarzen met rits moet de rits tot beneden aan toe worden losgemaakt. Het uittrekken van laarzen door het op de hiel zetten van de andere voet leidt tot het loslaten van de zool.
Droog de laarzen nooit bij een warmtebron. Ook laarzen die u weinig gebruikt zullen regelmatig moeten worden onderhouden. Laarzen die een lange tijd in de kast staan drogen uit en kunnen barsten bij het eerstvolgende gebruik. Het regelmatig wisselen van laarzen bevordert de levensduur, laat laarzen een dag staan na een dag dragen. Bij voorkeur op een spanner. Op die manier kan het opgenomen transpiratievocht verdampen. Als de laarzen nat zijn moeten deze goed gedroogd worden. Doe dit nooit door middel van een hittebron (kachel, föhn, o.i.d.) maar laat de laarzen in een warme, maar niet hete, plaats drogen (kamertemperatuur).
Onderhoud van leren rijlaarzen.
Leer is een huid: als deze bloot staat aan de zon en warmte dan droogt de huid uit en gaat deze eerder scheuren. Als de huid langdurig nat blijft dan wordt deze week, gaat rimpelen, en op den duur ook scheuren en/of rotten. Daarom moet je ervoor zorgen dat het leer niet uitdroogt of langdurig nat blijft. U zult begrijpen dat de levensduur van uw laarzen valt of staat met goed onderhoud. Wij raden daarom aan om de laarzen iedere keer na het rijden af te nemen met een vochtige doek om zo het zout en huidvet van het paard van de laarzen te verwijderen.
Ook raden wij u aan om de laarzen frequent te onderhouden met de daartoe bestemde onderhoudsmiddelen.
Leer is een natuurproduct de zichtbare nerven, poriën littekens, insectenbeten en lichte en sterke kleurverschillen typeren de echtheid van uw laarzen.
Dit zijn geen materiaal fouten en zij kunnen dus ook niet als klacht worden aangemerkt de natuur heeft hier zijn handtekening achtergelaten. Verkleuringen of andere plekken welke optreden door het gebruik van de laarzen kunnen ook niet als klacht worden aangemerkt. Door vuil of zand op zowel de laarzen als het zadel kunnen er plekken op de laarzen ontstaan.
Een voorbeeld van verkleuring door gebruik is het verkleuren van de binnenkant welke tegen het zadel aankomt, door het schurende effect van leer op leer verkleurt de binnenkant van de laars.
Dit kan dus niet als klacht worden aangemerkt en valt dus niet onder de garantie. Doordat leer een natuurproduct is kunnen er rek verschillen ontstaan in het gebruik ook hierop kan geen garantie worden gegeven.
Door goed onderhoud aan uw laarzen te plegen kunnen ze lange tijd meegaan. Daarom verzoeken wij u ook om uw pas aangeschafte laarzen de eerste paar weken 4 a 5 keer per week te poetsen met schoenpoets. Daarna met enige regelmaat. Wij geven geen garantie op slijtage of uitdroging door onjuist onderhoud cq achterstallig onderhoud van de laarzen.
laklaarzen onderhouden
Lak laarzen zijn gevoelig voor sterke temperatuurwisselingen. Onderhoud lak laarzen met lak olie.
Lak laarzen dient u minimaal 2 keer in de week te behandelen ook al worden de laarzen niet gebruikt, hiermee kunt u lak breuk lange tijd tegen gaan. Ook voor lak laarzen geld iedere keer na het rijden af nemen met een vochtige doek om zo het zout en huidvet van het paard van de laarzen te verwijderen. Dit om de kans op lak breuk te verkleinen.
Desondanks kunnen wij op lakleer geen garantie gegeven.
Zolen vervangen
Rubberprofielzolen slijten net als een autoband: als het profiel versleten is moet de zool vervangen worden, anders is er kans op een breuk.
Versleten zolen betekenen niet het einde van uw laarzen, want in veel gevallen kunnen ze door een goede schoenmaker vakkundig gerepareerd worden. Op eenmaal verzoolde rijlaarzen wordt geen garantie meer gegeven.
Suède en nubuck
Verzorging van suède en nubuck: inspuiten met een waterafstotend middel om de zes à zeven keer dragen.
Om vlekken te verwijderen gebruikt u een enigszins vochtig doekje om los vuil te krijgen.
Wanneer het oppervlak weer droog is wrijft u het materiaal op met een suède borsteltje of nubuckblokje.
Hierna spuit u de schoen weer in met de daartoe bestemde onderhouds middelen.
Verzorging van glad leer: vuil verwijderen met een enigszins vochtig doekje en wanneer het oppervlak weer droog is, deze behandelen met een goede schoenpoets.
Ritssluitingen
Ritssluitingen blijven alleen gesloten als de trekker helemaal tot aan de bovenkant wordt dichtgetrokken. Anders werkt de rem op de rits niet en gaat de rits zakken.
Wij geven 2 maanden garantie op de ritsen mits deze op de juiste manier zijn onderhouden en gebruikt.
Binnen de schoenenbranche zit er op het volgende geen garantie
– Lakleer, verzoolde schoenen, ritsen, schoenen gewassen in de was- of vaatwasmachine.
– Lederen schoenen van bijvoorbeeld (of met) raffia, elastiek, textiel, linnen of (kunst)zijde.
– Afgeven van schoenen (afhankelijk van de persoon).
– Kunst of imitatieleer (heeft andere eigenschappen dan echt leer)
– Stoffen schoenen.
– Schoenen met een bovenzijde van dierlijk haar (imitatievellen). Haren kunnen door normaal gebruik uitvallen.
– Uitdroging/scheuren van leer, leer droogt namelijk uit als deze niet op de juiste manier of te weinig word onderhouden.